Terkini

Rabu, 19 Oktober 2016

Skills Johor Mampu Lahirkan Ramai Pekerja Mahir

skills-johor-zahid

KOTA TINGGI : Hab Kemahiran Johor, yang dibangunkan untuk meningkatkan bidang latihan teknikal dan vokasional (TVET), dapat memenuhi keperluan pembangunan negeri dan mencapai aspirasi kerajaan Persekutuan untuk melahirkan lebih ramai pekerja mahir.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata jika bakat dan kemahiran anak muda tidak dilatih, beliau bimbang peluang pekerjaan yang ada di negara ini akan hanya diisi pekerja asing.

Sekiranya ini berlaku, katanya ia tidak selari dengan matlamat kerajaan yang sentiasa komited menyediakan peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan.

"Jika tenaga kerja tidak dilatih, dikhuatiri majikan mengambil pekerja asing...ia tidak selari dengan matlamat kerajaan untuk menyediakan peluang pekerjaan.

"Perancangan kampus induk Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ) untuk mengambil 20,000 pelajar pada masa akan datang, akan menyumbang tenaga kerja untuk negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembangunan Hab Kemahiran Johor di KYPJ di sini, Selasa.

Terdahulu, dalam ucapannya perasmiannya Ahmad Zahid mengumumkan peruntukan RM20 juta untuk membiayai kursus-kursus kemahiran dan vokasional di KYPJ tahun hadapan.

Peruntukan itu selaras dengan komitmen kerajaan Persekutuan yang memberi fokus kepada pendidikan TVET, satu daripada komponen penting dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

"Kita memahami kursus-kursus TVET merupakan pendekatan untuk memberi latihan keterampilan bagi guna tenaga dalam pasaran industri yang semakin mencabar," katanya.

Hab Kemahiran Johor atau dikenali sebagai Skills Johor bakal dibina di kawasan seluas 40 hektar berdekatan Kampus Induk KYPJ, dalam usaha kerajaan negeri meningkatkan bidang latihan pendidikan teknikal dan vokasional.

Hab bernilai RM107 juta itu, yang dilengkapi kemudahan asas, berupaya menampung sehingga 20,000 pelatih tempatan dan antarabangsa apabila ia siap sepenuhnya dalam tempoh dua tahun.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid juga merasmikan kampus induk KYPJ dan melancarkan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M).

Ketiga-tiga pembangunan yang dilancarkan itu adalah sebahagian daripada komponen Bandar Akademik Johor dengan kampus induk KYPJ merupakan adalah yang pertama memulakan operasinya awal tahun ini dengan pelajar seramai 2,500 pelajar ketika ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. - BERNAMA
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.