Terkini

Sabtu, 1 Oktober 2016

Kawal Selia Dana Politik Perlu Persetujuan Semua Parti

najib-dana-politik

KUALA LUMPUR : Umno dan Barisan Nasional (BN) secara prinsip bersetuju dengan cadangan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) untuk mengawal selia dana dan sumbangan politik menerusi perundangan baharu.

Walau bagaimanapun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, cadangan itu harus dipersetujui bersama oleh pihak pembangkang.

"Umno pada prinsipnya dah lama setuju kerana ia diperjuangkan oleh kerajaan.

"Ini bukan perkara baharu malah sebelum pilihan raya dulu lagi saya sebutkan bahawa kita perlukan kaedah dana politik yang baharu, lebih telus dan boleh dipantau oleh pihak yang objektif dan neutral.

"Kita perlu menyokong kaedah baharu ini dan ia perlu disokong kedua-dua pihak. Tak adil kalau BN sahaja dikenakan peraturan baharu. Ia mesti dikuatkuasakan kepada semua parti politik," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' Onn di sini, Jumaat.

Namun menurut Najib, cadangan berkenaan perlu dikaji dengan lebih mendalam termasuk kemungkinan melakukan beberapa penambahbaikan mengenainya.

Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Paul Low berkata, JKNMPP akan menyarankan kepada kerajaan untuk membentangkan perundangan baharu itu menerusi Akta Perbelanjaan dan Sumbangan Politik.

Antara cadangan yang dikemukakan adalah akaun parti politik diaudit dan dana lebih RM3,000 perlu diisytiharkan. - Mstar
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.