Terkini

Jumaat, 12 Ogos 2016

Rakyat Johor Diseru Jangan Lepas Peluang Tingkat Pendapatan Melalui Platform Digital

You-Can-Duit-eRezeki

JOHOR BAHRU : Usaha murni Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) menarik minat kelompok usahawan dan belia negara ini menjana pendapatan melalui platform digital menerusi kempen #YouCanDuit sekali lagi terbukti berjaya apabila Johor menjadi destinasi ketiga pelancaran kempen berkenaan selepas Terengganu dan Sarawak.

Ketua Pegawai Operasi MDEC, Dato' Ng Wan Peng berkata, pelancaran kempen di Johor kali ini adalah untuk memberi pendedahan kepada masyarakat di sini mengenai hasrat Kerajaan untuk merakyatkan ekonomi digital menerusi program #YouCanDuit.

Beliau turut menggalakkan rakyat Malaysia menyertai program seperti ini kerana matlamat utamanya adalah untuk mengubah dan meningkatkan taraf ekonomi individu selain menjana pendapatan menerusi medium digital.

"Satu kerugian yang amat besar sekiranya rakyat Malaysia tidak mengambil peluang dan menggunakan sepenuhnya kecanggihan dan kemajuan teknologi maklumat (IT) hari ini untuk menjana pendapatan sekaligus mengubah taraf hidup.

"Menerusi kempen ini, MDEC mahu mendekati kumpulan B40, pelajar TVET serta usahawan mikro dan kami mahu mereka terbabit dengan usaha dalam talian dan mengambil peluang yang ada kerana #YouCanDuit," katanya kepada pemberita selepas majilis pelancaran Hari Inovasi Digital Johor, di Persada Johor International Convention Centre, di sini.

You-Can-Duit-eUsahawan

Kempen #YouCanDuit yang dilancarkan pada Mac lalu menerusi program eRezeki dan eUsahawan telah berajaya melahirkan ramai pekerja dan usahawan digital dalam masa yang singkat  dengan kadar pendapatan purata RM3,000 hingga RM4,000 sebulan.

Salah seorang perserta kempen #YouCanDuit, Siti Nurain Adnan 21, mengakui dengan menyertai program eRezeki di bawah kelolaan MDEC ini telah mengubah hidupnya menjadi seorang pekerja digital dengan pendapatan lumayan.

Menurut seorang lagi perserta, Roslee Abd Rashid, 52, yang kini mengusahakan perniagaan berasaskan makanan turut berkongsi pendapat yang sama.

Jelas beliau, selain dari mempelajari perkara baru tentang dunia digital, menerusi program eUsahawan ini juga turut membantu mengembangkan lagi perniagaan yang diusahakanya sekarang.

You-Can-Duit-Johor

Majlis perasmian Inovasi Digital Johor 2016 telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Khaled Nordin. Turut hadir sama dalam upacara tersebut ialah Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Johor, Datuk Md Jais Sarday.
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.