Terkini

Selasa, 16 Ogos 2016

Menghindari Sihir Melalui Rawatan Terapi Al-Quran

terapi-alquran-sihir

Beberapa hari lepas ketika asyik bersembang dalam grup WhatApps sekolah, penulis dimaklumkan dengan berita seorang anak jiran kepada rakan sekolah penulis dulu, kini sedang terlantar akibat menghidap penyakit misteri.

Difahamkan, penyakit misteri yang menimpa anak jiran kepada rakan penulis itu dipercayai berpunca dari buatan orang (sihir). Penulis diberitahu, pihak doktor gagal mengesan sebarang penyakit biasa (klinikal) semasa pesakit datang mendapatkan rawatan awal di hospital.

Menurut rakan penulis, pelbagai ikhtiar telah dilakukan termasuk berjumpa dengan perawat Islam, namun penyakit misteri yang dihidapi tidak menunjukkan sebarang perubahan (pulih), bahkan semakin teruk jadinya.

Memang seram dan kasihan bila mendengar cerita penderitaan hidup yang dialami mangsa sihir. Apa lah agakanya yang difikirkan si pelaku sampai tergamak menyekutukan Allah dengan melakukan perkara keji lagi terkutuk itu. Semoga Allah memberi petunjuk kepada si pelaku dan memberikan kesembuhan kepada si pesakit. Insha Allah.

Bagi mengambil iktibar dari peristiwa yang berlaku, penulis ingin mengambil kesempatan ini untuk berkongsi dengan anda mengenai apa itu gangguan jin, kesan atau simptom-simptom seseorang itu telah terkena gangguan jin atau buatan orang serta kaedah merawat masalah tersebut menerusi perspektif perubatan Islam.

Berdasarkan penjelasan Cikgu Indra yang juga pengendali Pusat Rawatan Al-Qayyum, gangguan jin terbahagi kepada beberpa jenis iaitu saka, lintasan, 'ain dan termasuk juga sihir.

Katanya, terdapat lebih dari 80 simptom atau gejala  sekiranya seseorang itu telah diganggu jin atau terkena buatan orang. Antaranya, sukar tidur malam, kerap sendawa bila mendengar bacaan ayat al-Quran, tubuh tersa bisa-bisa, gatal tanpa sebab, bunyi pasir jatuh di atas syiling atau bumbung rumah dan banyak lagi (klik sini).

Menurut beliau, mejoriti kes atau pesakit yang mendapatkan rawatan di Pusat Rawatan Al-Qayyum, hampir 80 peratus daripadanya berkaitan gangguan jin (sihir, saka, lintasan dan 'ain).

Jelas beliau, bagi mengatasi masalah ini kebiasaanya perawat di Pusat Rawatan Al-Qayyum akan menggunakan kaedah Terapi Al-Quran untuk merawat pesakit melalui bacaan ayat-ayat  Ruqyah (jampi), Doa-Doa Mustajab dan beberapa ibadah lain seperti Zikirullah serta Solat Hajat bagi memohon pertolongan dari Allah SWT.

Tambahnya lagi, dengan izin Allah jua, rawatan terapi Al-Quran bukan sahaja boleh diguna bagi menghindar gangguan jin, malahan ia juga turut boleh diamal untuk merawat penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, masalah jantung, resdung dan penyakit lain KECUALI yang berkaitan patah atau putus anggota badan atau cacat fizikal berpunca dari kemalangan, terbakar dan sebagainya.

lokasi-pusat-rawatan-alqayyum

Bagaimanapun, beliau  berpesan sekiranya sesiapa ada mengalami sekurang-kurangnya  TIGA (3) simptom seperti yang disenaraikan di sini, segera lah berjumpa dengan Perawat Islam yang diyakini untuk mendapatkan rawatan.

Ia penting kerana gangguan Jin dan Syaitan yang berterusan boleh membawa kepada berbagai gejala penyakit dan masalah yang lebih serius, kronik dan sukar untuk disembuhkan.

Harus diingat, jangan sesekali berubat dengan menggunakan kaedah yang melibatkan tangkal, azimat, rajah, simbol, benang, tali, senjata lama, khadam atau menerima rawatan dari perawat yang menggunakan ayat-ayat Al-Quran sebagai tangkal atau azimat kerana hukumnya tetap haram.

Perbuatan seperti di atas amat ditegah sama sekali dalam Islam kerana boleh membawa kepada kesyirikan serta memesongkan aqidah bagi yang mengamal dan mempercayainya.

Jadi, sekiranya anda atau ada saudara-mara yang menghadapi masalah gangguan jin atau penyakit misteri, penulis syorkan supaya dapatkan rawatan di Pusat Rawatan Al-Qayyum sebagai ikhtiar berterusan bagi mendapatkan kesembuhan dari segala masalah dan penyakit. Insha Allah.
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.