Terkini

Ahad, 31 Julai 2016

Satu Kesalahan Jika Ibu Bapa Tidak Menghantar Anak Sekolah Agama di Johor

murid-sekolah-agama-johor

TANGKAK : Umat Islam di Johor diminta bersyukur kerana kerajaan negeri sentiasa prihatin dan peka terhadap pendidikan agama Islam dengan wujudnya Sekolah Agama Kerajaan Johor (SAKJ) sebagai termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Johor.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pendidikan Islam, Jabatan Agama Islam Johor, Nasir Amir berkata, mengikut undang-undang itu, setiap ibu bapa atau penjaga hendaklah menghantar anak-anak mereka ke sekolah bagi mendapat pendidikan agama Islam.

"Jika mereka (ibu bapa atau penjaga) tidak menghantar anak-anak ke sekolah, ia menjadi satu kesalahan dan mereka boleh dikenakan denda.

"Kita di Johor beruntung kerana kerajaan negeri mengambil alih sistem pendidikan agama sejak tahun 1895 menerusi pembelajaran di sekolah-sekolah agama," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Sambutan Aidilfitri Perdana Guru-guru SAKJ, Mesyuarat Agung Persatuan Guru Agama Johor (Persaga) Daerah Tangkak dan Penyampaian Cek Bantuan Pengurusan Badan Kebajikan Sekolah Agama (BKSA) Peringkat Daerah Tangkak 2016, di sini hari ini.

Majlis tersebut dirasmikan Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Ir Hamim Samuri dan turut dihadiri Pegawai Pendidikan Islam Daerah Tangkak, Sulaiman Aziz.

Nasir berkata, rakyat Johor perlu menggunakan sepenuhnya kemudahan SAKJ kerana SAKJ dibiayai oleh kerajaan negeri.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga prihatin apabila memberikan bantuan tahunan sebanyak  RM5,000 kepada setiap BKSA di negeri ini untuk pengurusan badan tersebut.

Sementara itu, Hamim yang juga Ahli Parlimen Ledang berkata tanggungjawab sebagai guru agama merupakan tugas berat yang bukan sekadar melahirkan pelajar lulus cemerlang dalam peperiksaan bahkan lebih daripada itu.

Beliau berkata warga pendidik sekolah agama perlu memperluaskan tanggungjawab dalam menyebarkan pendidikan agama bukan sahaja kepada anak murid tetapi meliputi masyarakat setempat menerusi aktiviti keagamaan.

"Kita bersyukur, kerajaan negeri mengambil berat tentang prestasi SAKJ bukan setakat membina sekolah agama baharu dan canggih, namun, turut memberikan sumbangan kewangan kepada setiap badan kebajikan dan tambahan elaun kepada guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa)," katanya. - Bernama
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.