Terkini

Selasa, 29 Mac 2016

Barang Kemas Milik Keluarga Marcos Jadi Bahan Pameran di Filipina

imelda-marcos-jewel

MANILA : Pihak berkuasa Filipina mengadakan pameran barang kemas milik bekas diktator Ferdinand Marcos dan keluarganya secara dalam talian untuk mendidik generasi baru mengenai gejala rasuah era itu.

Entri di Facebook dan Twitter oleh Suruhanjaya Presiden Mengenai Kerajaan yang Baik (PCGG) itu dibuat ketika keluarganya cuba kembali semula ke arena politik dalam pilihan raya pada Mei.

"PCGG akan memuat naik entri barang perhiasan terpilih untuk dipamer dan mengingatkan generasi masa kini mengenai sikap keterlaluan dan boros keluarga Marcos sepanjang dua dekad pemerintahan diktator itu," kata agensi anti-rasuah di laman webnya.

"Pameran Barang Kemas Maya" itu bermula pada pertengahan Mac dengan mempamer barangan berharga yang ditemui selepas diktator itu digulingkan pemberontakan popular yang disokong tentera pada tahun 1986.

Marcos dan isterinya Imelda dituduh mengumpul kekayaan peribadi secara besar-besaran sepanjang pemerintahan sedangkan negara terus dibelenggu kemiskinan.

Ferdinand Marcos Jr, yang sebelum ini dilantik sebagai ahli Dewan Negara, kini bertanding untuk Naib Presiden.

Imelda Marcos pula mencuba dalam pemilihan semula Kongres manakala anak perempuan sulungnya Imee adalah gabenor di utara. - Agensi
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.