Terkini

Isnin, 14 Disember 2015

Pelaburan Terkumpul Iskandar Malaysia Meningkat RM187.96 Bilion

iskandar-malaysia-johor

BERNAMA: Iskandar Malaysia, koridor ekonomi di selatan Johor, berjaya menarik sejumlah RM187.96 bilion pelaburan komited terkumpul dari 2006 hingga November 2015, demikian menurut Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Daripada jumlah keseluruhan berkenaan, 50 peratus atau RM93.39 bilion mewakili pelaburan yang telah direalisasikan, kata IRDA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sempena mesyuarat Ahli-ahli IRDA yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.

IRDA, yang diberi mandat untuk merancang, mempromosi dan menjadi pemudah cara kepada pembangunan di Iskandar Malaysia, dalam kenyataan itu juga memaklumkan Iskandar Malaysia memperoleh pelaburan sebanyak RM29.83 bilion dari Januari hingga November tahun ini.

Menurut IRDA, setakat ini, pelabur tempatan telah menyumbang sebanyak RM111.82 bilion (59 peratus) kepada jumlah pelaburan komited terkumpul manakala baki RM76.14 bilion atau 41 peratus disumbangkan oleh pelabur asing.

"Antara sektor-sektor yang digalakkan, sektor pembuatan mencatatkan pelaburan komited terkumpul tertinggi sebanyak RM52.10 bilion. Ini termasuk pelaburan dari sektor elektrik dan elektronik, petrokimia dan oleokimia serta pemprosesan agro dan makanan," menurut kenyataan itu.

Ia diikuti oleh logistik (RM5.70 bilion), pelancongan (RM3.10 bilion), penjagaan Kesihatan (RM2.77 bilion), pendidikan (RM2.06 bilion), perkhidmatan perundingan dan nasihat kewangan (RM0.74 bilion) dan industri kreatif (RM0.56 bilion).

Sektor-sektor lain yang menyokong pertumbuhan Iskandar Malaysia termasuklah pembangunan hartanah di mana segmen kediaman, peruncitan dan perindustrian secara keseluruhannya menyumbang kepada pelaburan terkumpul sebanyak RM 96.13 bilion sehingga 20 November 2015, diikuti dengan utiliti (RM12.96 bilion), pelaburan kerajaan, berfokus pada infrastruktur dan kerja-kerja awam (RM8.99 bilion) dan teknologi terkini (RM2.85 bilion).
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.