Terkini

Isnin, 16 November 2015

Bacaan Kali Pertama Bajet 2016 Lulus Dengan Undian 128 Ahli Parlimen

najib-bajet2016

Bacaan kali pertama Rang Undang-Undang Perbekalan 2016 (Bajet 2016) diluluskan pada peringkat dasar di Dewan Rakyat malam ini dengan mendapat sokongan mejoriti ahli Dewan Rakyat

Menurut sumber, dikatakan seramai 128 Ahli Parlimen  telah bersetuju supaya rang undang-undang ini dibaca kali kedua dan 74 yang lain menentang setelah undi belah bahagi diadakan.

Undian peringkat dasar bajet itu dibuat melalui undi blok, selepas undi suara memihak untuk meluluskan bajet ke peringkat jawatankuasa.

Seramai 7 Wakil Rakyat dari parti PAS dilaporkan mengambil pendirian berkecuali dari menyokong mana-mana pihak manakala 4 yang lain tidak hadir. Namun demikian terdapat 3 wakil dari PAS menolak usul bajet tersebut.

Keputusan peringkat pertama bajet 2016 ini sekaligus menunjukkan Pembangkang gagal untuk membuktikan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti di Dewan Rakyat.
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.