Terkini

Rabu, 30 September 2015

Tiada Keperluan Ringgit Ditambat Kepada Dolar AS

zeti-gabenor-bnm

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dalam satu simposium memberitahu bahawa nilai ringgit tidak perlu ditambat kepada dolar AS biarpun nilai mata wang negara sekarang ini menunjukkan trend menurun.

Zeti turut menjelaskan, sekiranya nilai ringgit ditambat seperti yang pernah dilakukan sebelum ini, beberpa perkara lain turut akan terlaras, sama ada harga atau keadaan permintaaan, dan perkara itu mungkin mempunyai kesan lebih besar ke atas ekonomi negara.

Jelas beliau lagi, kerajaan belum merancang sebarang langkah seperti kawalan modal kerana Malaysia mempunyai mekanisme yang melaras kepada keadaan ekonomi tertentu.

"Apa yang mahu kita tunjukkan ialah apabila kita mempunyai asas ekonomi yang membolehkan kita melaras, dan apabila ketidaktentuan berkurang, kekukuhan mata wang kita akan pulih kembali," katanya.

Zeti berkata, penyusutan ringgit adalah disebabkan pelbagai faktor di peringkat global dan BNM akan pastikan pasaran akan kekal teratur.

Ujarnya lagi, BNM akan terus memantau dan melihat maklumat yang diterima dan setakat ini rekod pencapaian dan pengalaman yang pernah dilalui dahulu menunjukkan permintaan (global dan domestik), menjadi faktor utama dalam menjejaskan eksport dan import.

Ketika ditanya tentang kedudukan nilai ringgit hingga akhir tahun ini, Zeti menjelaskan bahawa keadaan itu bergantung kepada perkembangan ekonomi dunia yang dilihat tidak menentu termasuk bilakah Bank Rizab Persekutuan AS akan keluar daripada kadar faedah sifar serta harga tenaga dan komoditi.

Dalam pada itu, Zeti cukup yakin ekonomi negara mampu pulih dan berkembang dengan cepat dengan berpandukan pengalaman yang dimiliki dalam mengurus keewangan walau pelbagai rintangan yang mendatang.
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.