Terkini

Ahad, 25 Ogos 2013

DAP Akhirnya Akur Arahan ROS

dap-akur-ros

Akhirnya parti rasis Dap mengalah dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) dan bersetuju untuk mengadakan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) bulan Disember depan.

Ini setelah berbulan-bulan Dap cuba bermain silap mata dengan ROS dengan mencuba bermacam-macam helah supaya benangnya yang basah boleh ditegakkan dengan apa cara jua pun.

Malangnya ROS bukanlah sebodoh Pas yang telah berjaya dijadikan keldai di dalam Pakatan Rakyat.

Dap berfikir sebagaimana ia telah berjaya menundukkan Pas untuk menggugurkan asas perjuangan parti itu untuk menubuhkan Negara Islam, begitu juga ROS boleh dilembukan untuk mengikut katanya.

Silap besar kerana ROS bukan sebuah parti politik tetapi agensi kerajaan yang berfungsi mengikut landasan undang-undang dan peraturan yang telah digunapakai sekian lama.

Hanya ROS bukanlah sekejam seperti yang cuba ditonjolkan oleh parti perkauman itu.

Sekiranya ROS mempunyai agenda politik atau bersikap tidak berperikemanusiaanm Dap sudahpun diharamkan semasa kecoh semasa kempen Pilihan Raya Umum ke 13 lalu.

Tetapi ROD bersikap professional dan melayan Dap sama seperti mana-mana pertubuhan atau persatuan lain tanpa pilih bulu.

Setelah Penasihat Parlimen Dap, Lim Kit Siang menangis teresak-esak di depam kamera dalam sidang media mengenangkan partinya berdepan dengan kemungkinan dibatalkan pendaftarannya, ROS pun berlembut dan memberi peluang kepadanya sekali lagi.

Mungkin Kit Siang akan berkata di kemudian hari bahawa ait mata buayanyalah yang menyelamatkan Dap daripada diharamkan.

Pun Dap tidak berterima kasih dan menghentam ROS seolah-olah agensi kerajaan itu mempunyai motif untuk menindas dan menganiaya.

Sepatutnya ROS tidak beri muka kepada Dap sebagaimana ia bertindak untuk mengharamkan UMNO pada 1988 dahulu.

Dap adalah parti rasis yang terlalu ego dan fikir orang Melayu di negara ini perlu tunduk di bawah tapak kakinya.

Hakikatnya Dap telah melakukan satu penipuan yang amat jelas dan ketara dengan tidak memaklumkan melalui surat kepada 753 perwakilan parti itu mengenai pemilihan parti itu.

Tujuannya ialah supaya kesemua perwakilan yang berbangsa India itu tidak dapat berpartisipasi dalam proses pemilihan untuk memilih pucuk pimpinan tertinggi Dap.

Setiausaha Agung, Lim Guan Eng takut jika 753 orang perwakilan India itu turut sama, keadaan akan menjadi sukar untuk beliau menposisikan senarai kroninya dalam CEC.

Malah dalam buku kecil yang ditulis oleh seorang yang dikenali sebagai Father Augustus Chen, penulis mendakwa terdapat 547 pengundi hantu semasa pemilihan CEC Disember tahun lalu.

Kit Siang melenting bagai nak gila apabila muncul buku tersebut kerana ia mendedahkan penyelewengan sebenar dalam pemilihan CEC tersebut.

Imej Dap sebagai sebuah parti yang berjuang atas prinsip demokrasi, keadilan dan ketelusan akhirnya terbongkar sebagai parti hipokrit besar yang sanggup menipu dan berkomplot untuk menafikan sebahagian besar perwakilan untuk mengundi dalam mesyuarat agung tahunan parti.

Apabila berlakunya krisis yang mencemarkan maruahnya, Dap terpaksa mengaku kesilapannya tetapi pada masa yang sama cuba sedaya upaya untuk menutup penyelewengan yang dilakukan dengan memberi alasan ia berpunca darpada masalah teknikal.

Hakikatnya ia bukanlah masalah teknikal atau apa-apa masalah lain.

Ia adalah satu penipuan terancang oleh Kit Siang dan anaknya Guan Eng untuk meletakkan pemimpin-pemimpin Cina pilihan mereka di dalam CEC dengan menolak calon-calon Melayu dan India.

Akhirnya Dap cuba menipu dan mengaburi rakyat sekali lagi dengan mengangkat seorang lagi Cina yang berpura-pura berlakon sebagai Melayu hanya kerana menjadi anak tiri bekas pemimpin UMNO.

Inilah yang dikatakan bodoh tak terajar pandai tak terikut, nak tunjuk pandai sangat sampai telanjangkan kebodohan sendiri.

Isunya senang sahaja iaitu Dap menipu dalam pemilihan CEC tetapi spin punya spin akhirnya terbelit badan sendiri!
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.