Terkini

Selasa, 16 Julai 2013

Perjanjian TPPA Tak Akan Ditandatangani

perjanjian-tppa

KUALA LUMPUR: Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), yang melibatkan 12 negara, tidak akan ditandatangani pada Oktober ini seperti yang dijangkakan pada mulanya kerana ada banyak bidang yang belum dipersetujui.

Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria, berkata rundingan TPPA itu merupakan rundingan antara pihak yang setara tetapi walaupun sekiranya satu pihak tidak bersetuju, rundingan perjanjian itu tidak akan selesai.

"Perkara yang paling penting ialah kita tidak akan bertolak ansur dari segi kedaulatan Malaysia dan kita akan berpegang kepada dasar kita. "Kita gunakan kemahiran berunding untuk mengetepikan perkara-perkara yang menyentuh kedaulatan," kata beliau pada forum dan dialog Pertubuhan Usahawan Muda Malaysia mengenai TPPA di sini, Isnin.

Pada Oktober 2010, Malaysia mengambil bahagian sebagai satu pihak dalam rundingan TPPA itu.

Sta Maria berkata Malaysia memilih untuk mengambil bahagian dalam rundingan-rundingan TPPA lebih awal untuk memahami apa yang sedang berlaku dalam proses rundingan itu dan agar dapat mempengaruhi keputusan.

Mengenai perusahaan kecil dan sederhana (PKS), beliau berkata isu-isu berkaitan dengan PKS termasuk dalam rundingan-rundingan TPPA itu. -BERNAMA
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.