Terkini

Selasa, 9 Oktober 2012

Tingkat Usaha Cari Rezeki, Elak Meminta Sedekah


Kewujudan bantuan kerajaan dan sumbangan golongan kaya kepada golongan miskin tidak patut dijadikan alasan golongan miskin sekadar menanti bantuan diserahkan kepada mereka. Mereka sepatutnya meningkatkan usaha mencari rezeki halal.

Amalan meminta sedekah untuk memenuhi keperluan hidup seharian ditegah melainkan dalam keadaan terpaksa. Dalam satu riwayat, seorang Ansar datang meminta sedekah daripada Rasulullah, tetapi Baginda tidak memberi sedekah kepada orang Ansar itu.

Sebaliknya Baginda bertanya apakah yang dimilikinya. Orang Ansar itu memberitahu dia memiliki beberapa barang kegunaan harian termasuk kain dan mangkuk kayu. Lalu, Baginda menyuruh orang Ansar itu membawa semua apa yang dimiliki itu.

Rasulullah menyuruh barang-barang itu dijual. Wang hasil jualan itu digunakan untuk membeli makanan keperluan harian dan dibelikan sebilah mata kapak. Baginda memasangkan pemegang kapak itu dan menyerahkan kepada orang Ansar, seraya berkata: “Pergilah kumpulkan kayu api dan jualkan.”

Orang Ansar itu tekun bekerja mengumpulkan kayu api. Selama beberapa hari bekerja dia berjaya mendapat 10 dirham. Dengan wang itu dia membeli keperluan hidupnya. Dia tidak perlu meminta sedekah lagi.

Kisah itu memberi iktibar betapa pentingnya mencari rezeki. Daripada tidak mempunyai pendapatan, tetap dan terpaksa meminta-minta, akhirnya orang Ansar itu dapat pula memberi sedekah kepada orang lain walaupun sekadar bekerja mencari kayu api untuk dijual.

Sesungguhnya untuk mendapat kehidupan lebih baik hendaklah dilakukan dengan usaha bersungguh-sungguh. Seseorang akan mendapat apa yang diusahakan mengikut kadar dan kemampuan sendiri.

Masalahnya, kemiskinan atau kesusahan hidup banyak berpunca daripada sikap sendiri. Peluang pekerjaan yang terbuka luas tidak direbut hingga diambil orang lain. Banyak peluang pekerjaan di negara kita kini dilakukan oleh warga asing - Berita Harian
« PREV
NEXT »

Tiada ulasan

Catat Ulasan

KLUANG TODAY tidak akan bertanggungjawab terhadap segala komentar yang diutarakan melalui ruangan komen di sini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.